"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2020. január 14., kedd

Köztérképen megjelentek Göröntsér Vera fotói - leányiskola

leányiskola....
2019. évben volt iskolánk,a Dugonics u. 17-21. épület leány és fiú bejáratainál lévű dísz dombormű elemeinek fotói bekerültek a Köztérkép oldalára.
A fotóművész Göröntsér Vera a szöveges ismertetését nagyon szép közeli fotóival illusztrálta.
A méretek miatt két egymástól távol eső kapubejárat egyike a fiúk, másik a lányok bejárataként szolgált. A díszítmények témája, vagyis a szereplők neme és egyénisége így meghatározott A domborművek mindegyike három-három gyermeket ábrázol, életkoruk jellegzetes képviselői. Az óriási épületegyüttes jó állapotúnak tűnik, de a minket inkább érdeklő, díszítményül szolgáló domborművek éppen felújítást igényelnének, piszkosak és itt-ott sérültek is. A pisze orrok nem mindig eredendően ilyenek, az idő során az orrok kopnak, törnek.
A három ábrázolt kislány igazi iskolás,bő szoknyát viselnek, blúzuk ujja puffos szabású.. Kettő kezében könyv van, a bal oldali leányka valamit majszol. A középső leány kissé elkényeztetett (legalábbis a részletgazdag ábrázolás ezt mutatja). Fejét két oldalt csigába csavart copf díszíti, könyve is van, és kis rongybabát szorít magához. A jobb szélen kukucskáló leánykára sajnos, még én sem figyeltem 
A lánykák háta mögött kivillan a növényi díszítés, ami lehet volt a fiúknál is, de kikopott (itt is alig látszik). Deréktájt azonban "tetten érhető" egy vékony lánc, ami egyáltalán nem a szépség fokozását célozza, hanem bizony rögzítésül szolgál, a lányok félő, meginognak és engednek a gravitációnak.
A teljes szöveg itt olvasható.








50/a-dugonics-utcai-altalanos-iskola-leany-bejaratanak-dombormuve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.