"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2021. szeptember 21., kedd

Ifjú Sólymok, repülő modellezés

 Ifjú Sólymokkal beszélgettünk

Az iskolaév megkezdésé­vel nagy lendülettel újra megindult a munka a Dugo­nics utcai általános iskola modellező körében. A modelle­ző kör új szép termében új arcok, új pajtások jelentek meg: az új modellezők. Kicsik, nagyobbak, fiúk, lányok
Mindegyiküket valami odavonzotta a modellezőkörhöz. Mi lehetett ez? Valami cél kellett, hogy legyen, mert Arnold Sán­dor pajtás mikor arról mesél, hogyan lett modellező, ezeket mondja:
— A modellezés felől már régen érdeklődtem. Azonban
gyenge tanulmányi eredmé­nyem miatt nem vehettem részt a modellező kör munká­jában. Nem csüggedtem el, szorgos munkához fogtam. Ennek köszönhetem, hogy most modellező lehetek.

 A modellezésnek tényleg vannak céljaj és nemcsak az érdekessége, hanem ezek a célok is vonzák a pajtásokat. Vonza őket a repülés.

 Acs Izabella pajtás arról beszél, milyen más most a világ, mint régen. A lányok is azok lehetnek, amik akar­nak. A nő most egyenlő a férfival. Mi Is ugyanazt a munkát végezhet­jük, mint a fiúk. Igazgatónk megmagyarázta, hogy egy lány lehet orvos, tanár, gé­pész, lehet pilóta is Tyű, de felcsillant a szemünk!

Lehetünk-e a modellező­kör tagjai? _
— Igen —- felelte az igaz­gató elvtárs.
Szinte repültünk a tanár elv- társhoz, ki a 'szakkört vezeti.
A munka, a tanulás vágya hozta ide a pajtásokat a mo­dellező körbe. De ezenkívül van még egy nagyszent céljuk is, amit Klement Sándor pajtás így fogalmazott meg:
— Az a célom, hogy a re­pülést elsajátítsam, és ha kell hazám szabadságát, független ségét ezzel a fegyverrel véd­jem meg.

Ifjú Sólyom,1952-11-25 / 16. szám

***


Mészáros János pajtás a legeredményesebb úttörő modellező. A Dugonlcs utcai általános Iskola 5. osztályába jár. Eqy éve modellezik és már szép eredményeket ér el.

Ifjú Sólyom, 1952-04-10 / 7. szám

***

Záróünnepély a tervezőiskolán 

Lázás készülődés közepette látogattuk meg a Dugonics utcai iskolában a modelltervező és hőlégsugaras tanfolyam hallgatóit. A tanfolyam befejeződött és záróünnepségre készültek, hogy méltóképpen ünnepeljék meg e nagy eseményt. Az ünnepélyes arcok, a szépen feldíszített terem és a folyosóvégén kiállított modellek melyet egytől-egyig a növendékek készítettek, arról tanúskodtak, hogy ez a tanfolyam elérte célját.
A modellek egyik csoportjában saját tervezésű vitorlázó-gépeket láthattunk, a másik csoportban hőlégsugaras gépek sorakoztak. — hirdetve a szocializmust építő fiatalság erejét, képességeit és hazájuk iránt való forró szeretetüket.

Ifjú Sólyom, 1952-05-10 / 9. szám



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.