"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2021. szeptember 16., csütörtök

Józsefvárosi utcák névadói: Dugonics András

 Józsefvárosi utcák névadói: Dugonics András, az első magyar regény írója

"...az Illés és a Diószegi Sámuel utca között húzódó Dugonics utcát vettük górcső alá. A felvilágosult abszolutizmus korában élt Dugonics András kegyesrendi szerzetes, oktató, akinek Etelka című művét sokan az első magyar regénynek tartják. A Dugonics utca egy 1837-es térképen még Arczy-gasse néven szerepel, amely feltehetően az Orczy utca német megfelelője lehet. ..."

"...A Füvészkertet határoló Illés és Diószegi utca közötti közterület a magyarosítási hullámban a Temető utca nevet kapta, minden bizonnyal azért, mert a közelben volt a régi józsefvárosi temető (a mai Golgota térnél). 1872-ben a Fővárosi Közmunkatanács döntése nyomán a Temető utcát Dugonicsról nevezik el.

Az utcában 1912-ben elemi iskola létesült, amelynek épülete a mai napigmegtartotta oktatási funkcióját. Az intézmény ma a Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium nevet viseli, falán tábla őrzi Dugonics András emlékét. Az Illés utcai sarkon 1997-től idősotthon működik..."

https://hirnyolc.hu/kultura/jozsefvarosi-utcak-nevadoi-dugonics-andras-az-elso-magyar-regeny-iroja-486/






Magyar irodalmi ritkaságok könyvsorozat Dugonics András: Dugonics András Magyar példabeszédek és jeles mondások c. gyűjteményéből - Magyar irodalmi ritkaságok 9. (1931)

https://adt.arcanum.com/hu/view/MTA_Konyvek_867490_3/?query=dugonics%20andr%C3%A1s&pg=0&layout=s


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.