"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2021. szeptember 20., hétfő

Látogatás Sztáiinvárosban - repülő modellezők

 


Délelőtt 9 órakor kezdődött meg a foglalkozás a sztálin­városi 2. sz. ált. iskola udvarán. Az ünepélyes zászlófelvonás után_ az iskola tornatermében gyűljek össze a sztálinvárosi pajtások. Palotás József elvtárs, a Dugonics-utcai modellezők, vezetőjének szavai után a pajtások sorban ismertették a modellépítés menetét. Bemutatták a modellépítés anyagait, szerszámokat, ismertették iái ragasztóanyagok tulajdonságait, egyszóval megismertették sztálinvárosi pajtásaikat a modelle­zés alapismereteivel. Sztálinváros úttörői nagy érdeklődéssel hallgatták budapesti pajtásaik előadását a modellezésről.

Csillogó szemmel ismerkedtek a munkaasztalon elhe­lyezett modelleken a repülőmodell részeivel.
A foglalkozás utolsó részében zárttéri be­mutató volt. A könynyű, mikrofilmmel be­vont modellek nagy tetszést arattak nem­csak az úttörők, ha­nem az időközben egyre sűrűbben bejövő sztálinvárosi dolgozók között is. A mechani­kus motorok bemuta­tását ugyancsak nagy érdeklődés kísérte. Á kis motor bugását túl - harsogta a pajtások hangos tetszésnyilvá­nítása.
A foglalkozás után az iskola mögötti sza­bad térségen U-con- troll bemutató folyt ie.
A RM-mflvek modelle­zői mutatták be gépei­ket. Sztálinváros dolgozói nagy tömegben vették körül a reptéri teret. A motorok búgása és a lökhajtású modellek dübörg hangja odacsalogatta az épülő házak között sétáló dolgozók a ifjúmunkásokat, akik fáradhatatlanul, nap nap után végzik műt. kájukat városuk építésén és a Sztálin Vasműben. A moto­ros modellbemutató után finom ebéd várta a délelőtt folyamé megéhezett pajtásokat.





Ifjú Sólyom, 1952-04-25 / 8. szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.