"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2022. július 19., kedd

"Az első magyar regény írójáról kapta nevét a Dugonics utca"


                                        Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

 A HÍRNY8LC Kultúra rovatban megjelent egy jó cikk, 'Az első magyar regény írójáról kapta nevét a Dugonics utca' címmel.

"A felvilágosult abszolutizmus korában élt Dugonics András kegyesrendi szerzetes Etelka című művét az első magyar regénynek tartják. A Fiumei úti Sírkert irányába tartó Dugonics utca korábban Temető, illetve azt megelőzően az Orczy utca nevet viselte.
A XVIII. század elején még az Orczy birtok határát jelezte, talán ezért is tüntették fel egy 1837-es térképen németesen Arczy Gasse néven. A kiegyezést követően a közterületek nevében is elindult egy magyarosítási hullám, amikor a köztemető irányába tartó közterület a Temető utca nevet kapta.
Ezt az általánosnak mondható elnevezést azonban nem viselte sokáig. 1872-ben a Fővárosi Közmunkatanács döntése nyomán Dugonics András emlékezetére Dugonics utcának nevezik el.
A környék fokozatos beépülte szülte igény kielégítésére 1912-ben elemi iskolát építettek a Dugonics utcába.
Az épületnek a mai napig sikerült megtartania oktatási funkcióját: az intézmény ma a Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium nevet viseli. Falán tábla őrzi Dugonics András emlékét.

                       1957. V. B osztálykép     Fotó: Fortepan


Emléktábla az iskola falán, Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc


                                                  wikipedia
Dugonics András, a névadó
Az 1740-ben született Dugonics András pappá szentelését követően költészetet, szónoklattant és matematikát is tanított. Már egészen fiatalon, alig húszévesen megcsillogtatta írói tehetségét: színdarabot írt, illetve fordítással is foglakozott. Lefordította a Trója veszedelmét, valamint neki köszönhetően jelenetek meg magyarul Vergilius, Sallustius és Ovidius művei.
A németesítési törekvésekkel dacolva írta meg az első magyar nyelvű matematika tankönyvet: sőt, a mai matematikai alapszókincsünk jelentős részben nyelvújító munkájának köszönhető. Fő művének ugyanakkor a legtöbben az Etelka című regényt tartják, amelyet az első magyar regényként tartanak számon. "


forrás: HÍR8LC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.