"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2022. július 19., kedd

VIII. KER. DUGONICS UTCAI KÖZSÉGI POLGÁRI LEÁNYISKOLÁNAK ÉRTESÍTŐJE 1935-36

 A tanulók különös kedvvel vesznek részt a háztartástan gyakorlati óráin. S bár a helyiség kicsi s a felszerelés nem teljes, annak, amit itt tanultak, mindnyájan hasznát veszik majd az életben. (1935)

VIII. kerületi Dugonics-utcai Községi Polgári Leányiskola, Budapest, 1935



...részlet az értesítőből...
Május 6-án a gyermekhéttel kapcsolatosan tartottunk értekezletet, amit az énekkar derűs, szépen kidolgozott számai, egy pár jelenet s három igen sikerült idevágó szavalat előzött meg. Dr. Demeter Jánosné az előírt utasítások alapján „A gyermekeknek adandó szabadságról és a szükséges fegyelmezésről“ beszélt, amit dr. Schaller Sándorné, a környékbeli viszonyokat ismerve, egészített ki gyakorlati tapasztalatokkal.
A pályaválasztási értekezletet június első napjaiban Marközi Emilné osztályfőnök tartotta a IV. osztályos tanulók szüleinek. A szülői értekezleteket mindenkor a szülőkkel osztályonként folytatott megbeszélések követték, amelyek az osztályfőnök sok
kérdésére megadták a feleletet és benső kapcsolatot teremtettek közte és a szülők között. Ez értekezletek, és ezek a megbeszélések sokszor rámutattak egy-egy nem ismert hibára és annak javítási módjára, ami sokszor a gyermek megmentésére vezetett.

Az iskola pedagógiai munkáját alátámasztották az Irányító Polgári leányiskolában végzett hospitálások, ahol 12 tanár 60 órán volt jelen. Az O. P. I. T. pedagógiai bizottság munkájáról az oda kiküldött tanár tájékoztatta a testületet Székely Istvánné énektanár elvégezte a Luttor szépírási tanfolyamot. Igazgató számtani minkatanításán részt vettek a szakos tanárok.
A madarak és fák napját a júniusi svábhegyi kirándulással kapcsoltuk össze, hogy a természet szépségében élvezzék Bencze Julia tanár előadását, kis társaik szavalatait, kedves énekét.

Tanulóink magaviselete általában jónak mondható s ha kirívó eset adódott elő, az ok mindenütt a gyermek magára maradottsága. Általában növendékeink figyelmesek, előzékenyek, tekintve nehéz életkörülményeiket, szorgalmuk és az elért eredmény is megüti a mértéket. Az előfordult fegyelmi esetek javarészt elkerülhetők lennének a délutáni foglalkoztató visszaállításával. Csak aki köztünk él, tudja azt, milyen áldás volt ez az intézmény a gyermekeknek, milyen könnyebbség az iskolának és megnyugvás a szülőnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.