"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2022. július 22., péntek

Iskolaszéki attak Kernstock Károly freskója ellen - A főváros képzőművészeti bizottsága dönt ... 6.

 


A főváros képzőművészeti bizottsága dönt a Dungonics-utcai iskola freskójának ügyében

 

Néhány liberális lap hosszasabban foglalkozott a VIII. kerületi Dugonics-utcai elemi fiúiskola tornatermében lévő freskó ügyével. Olyan formában állították be a dolgot, mintha a VIII. kerületi iskolaszék középkori barbarizmussal meg akarna semmisíteni egy művészi alkotást.

 A jól értesült híradások szerint a VIII. kerületi iskolaszék olyan értelmű beadvánnyal fordult a főváros tanácsához, hogy az iskola tornatermének faláról Kernstock Károly falfestményét „haladéktalanul és könyörtelenül" távolítsák el, mert az ifjúság erkölcsi nevelésére káros befolyást gyakorol.

Az Új Nemzedék munkatársa érdeklődött az ügy tulajdonkénen állásáról és kérdésére autentikus helyen a következő felvilágosítást adták.

 A VIII. kerületi Dugonics utcai község elemi népiskola tornatermének falán csakugyan van egy freskó, melyet Kernstock Károly festőművész 1912-ben festett, amikor az iskolát felépítették. A főváros az iskola építésénél bőkezűen áldozott, hogy az iskolát moderné tegyék és a higiénia minden követelményének megfelelően építsék fel. Ekkor festették többek között Kernstock Károllyal azt a freskót, mely most az érdeklődés középpontjába került.

A kép, mely a régi idők szabad esztétikai szellemében készült, öt férfiaktot ábrázol. Most az iskolaszék felülvizsgáló körútja közben néhány iskolaszéki tagnak feltűnt a freskó és kifogást emeltek ellene pedagógiai szempontból. Az kétségtelen, hogy a mű, mely Kernstock egyik legnagyobb alkotása, művészi értékű, de fenmarad még az a kérdés, hogy a 10—12 éves elemista gyermekek szempontjából megfelelő-e?

Nem felel meg az valóságnak az a hír sem, hogy a VIII. kerületi 3. számú iskolaszék ,,könyörtelen és haladéktalan“ megsemmisítését kérte a főváros tanácsától.

 A valóság az, hogy az egyik közgyűlésen felmerült indítvány alapján az iskolaszék megkereste a főváros tanácsát, hogy arra illetékes bizottság által vizsgáltassa meg a képet, vajjon pedagógiai és erkölcsi szempontból nem esik-e kifogás alá, tekintettel arra, hogy iskolás gyermekekről van szó.

Tehát nem határozott követelést terjesztettek a tanács elé, hanem egy kérést, hogy az aggodalmaskodókat megnyugtassák. Az aggodalmaskodókat pedig nem a barbarizmus, hanem a keresztény magyar ifjúság helyes irányban való nevelésének szempontja vezeti.

Ha a gyermekek előtt elhelyezett kép az ifjúság lelki fejlődésére káros befolyást gyakorol, úgy azt el kell távolítani még abban az esetben is, ha a festménynek művészi értéke van.

 A főváros tanácsának határozata értelmében most már a fővárosi képzőművészeti bizottság dönt végérvényesen a freskó további sorsáról

- A bizottság tagjai szombaton szállnak ki a helyszínre, hogy felülbírálják a képet.

 A főváros tanácsa pedig mindaddig nem engedélyezi — még a sajtó részére sem — a kép megtekintését, míg a Képzőművészeti Bizottság végleges döntést nem hoz.

Nem akarja, hogy már előre támadásoknak legyen kitéve, bár lehet, hogy a képet nem is fogják megsemmisíteni.

Uj Nemzedék, 1926. február (8. évfolyam, 26-48. szám) 1926-02-19 / 40. szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.