"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2018. július 21., szombat

Mint a mókus fenn a fán...Káptalanfüred... táborozás

1968-69-ben készült el helyi vállalatok (Józsefváros)2,6 millió forint értékű támogatásával, 1.080.000 Ft értékű társadalmi munka igénybe vételével és a tanács 1.660.000 Ft-os hozzájárulásával a Balatontól 500 méterre lévő káptalanfüredi gyermeküdülő 63 faházzal, 400 adagos konyhával, 200 személyes ebédlővel és sátortáborral. 81 üzem, vállalat, intézmény teremtette meg a tábor létesítésének feltételeit. Kéthetes váltakozással nyaranta több mint 2000 úttörő üdülhetett itt. 1974-ben épült meg hozzá az elkülönített strand a Balaton-parton. „A VIII. kerületi Tanács mindig kiemelt gondot fordított a józsefvárosi gyerekek nyaraltatására, a különféle táborok felszereltségének folyamatos javítására és az ott folyó tartalmi munka fejlesztésére.”




Nyár....a táborozások az önfeledt kikapcsolódások ideje...
Alig vártuk , hogy az iskolai táblára felkerüljön teljes egészében az az egyetlen szó, VAKÁCIÓ !
A hatvanas, hetvenes évek idején sem volt a dolgozó szülőknek annyi szabadsága, hogy egész nyáron a gyermekeikkel együtt tudták volna tölteni a gyermekeknek  járó szabadidőt.

Így hát aki tehette beíratta valamilyen táborba. Én egyébként is nagy kiránduló voltam, úgymond hamar el szakadtam ilyen szempontból a szülői felügyelettől.
Szerettem a közösséget a sok sok programot, a nevetést. Igazi két hét önfeledt nyari vakáció vette kezdetét.
A kikapcsolódás alatt szigorú rendszabályok mellett tanulhattuk meg a nagybetűs életben is megkövetelt kötelességeinket.
A kötelező körlet rend tartást, takarítást - a tábori ágyaink hajnali beágyazását, egyen /kisdobos, úttörő/ ruházatunk szakszerű hajtogatását, az őrség adást és sok  más értékes dolgot.
Mindezt játékosan sok vidámsággal , nevetéssel együtt tettük tanárainkkal és idősebb tábori rangot viselő pajtásainkkal.



















a fejlesztések után ...nemcsak nekünk lesz szép emlék, hanem az unokáink számára is lehetővé tették a táboroztatást ezen a csodás Balaton környéki vadregényes helyen.










forrás, ajánlott irodalom:
kaptalanfured_anno.pdf

kodolanyi.hu/nevelestortenet/
hungaricana.hu
tábor fejlesztés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.