"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2018. július 19., csütörtök

Tanszer vásárlásaink színhelye...Úttörő Áruház

Az Úttörő Áruház nyitása 1950

Nosztalgiázzunk kicsit hol is vásároltuk meg egykoron szüleinkkel a szükséges tanszereket, a tornafelszerelést, az iskolai ruházatot, a kisdobos  majd az úttörő felszerelést? ! 

Az épület és a kirakatok szépsége a gyermekként hatalmasnak tűnő bejárat, az előtér nagy csarnoka és az ott kialakított dísz kút a világtérképpel, mely, Kovács Margit (1902-1977) alkotása volt, mind megannyi csodás élményként hatott ránk. A kút védett érték, azonban sajnos már letakarva kissé elzárt területen alig láthatóan maradt fenn  az utókornak.
Az aranyhalak úszkálása, a  teknősök lassú tétova mozgása valamint a díszkútba dobott fénylő apró pénzek csillogása elvarázsolta az oda érkező gyerekeket.

A kirakat abban az időben különlegességnek számított, akkoriban a sok sok színes zenélő dísz, az újként megjelent mozgó játékok, állatkák szinte vonzották az arrafelé sétálókat és nem csak a tanszer vásárlás idején, hanem nagyon ünnepek alkalmával is pompázott. 
A Húsvéti ünnepet, a Karácsony Ünnepét meseként, élő varázslatként néztük az ablak üvegen keresztül.
Órákig álltunk még a nagy hóban is és szájtátva csodáltuk a megelevenedett játékokat, a nyuszik bárányok játszadozását avagy a nagy szakállas Télapót amint zsákjából veszi ki a különféle játékokat, babákat, kis autót, mozdonyt. 
Az esti fények még kápráztatóbb élményt nyújtottak.

A blogomnak ezen az oldalán elhelyezett képek, szövegek tulajdonjoga nem az enyém, forrása az internet. /Fortepan, Budapest régi képeken, facebook, / Képablak téma: Tanszer vásárlásaink színhelye, Úttörő Áruház  Üzemeltető: Blogger.


































fotó: Ging Károy 1951
Kabát vásárlás

forrás, ajánlott irodalom:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.