"A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak" /Goethe/

Kiemelt bejegyzés

Szeretettel köszöntelek Dugonics suli oldalamon.

"Valahogy mindig félúton vagyok. Remélve, nem vagyok útban senkinek.  S míg "valahonnan" "bárhova" jutok, talpa...

2018. július 21., szombat

Orczy kert az egykoron Asztalos János ifjúsági park...

Nyári élményeink helyszíne a csodálatos szépségű Asztalos János Ifjúsági park, ahogy akkoriban nevezték..
A nyár egy részét az iskola napközis táborában, ezen a nagy területű szabadtéri parkban töltöttük.
Év közben előfordult, hogy tornaóráink is itt voltak megtartva valamint megyei és országos atlétika versenyeket rendeztek itt számunkra.

Az Orczy-kert területét Orczy Lőrinc báró (1718–1789) poéta vásárolta meg 1783-ban. Halála után második fia, László (1750–1807) látott hozzá az akkori Pest legnagyobb angolkertjének kialakításához. A 19. század elejére készült el, a tulajdonos megnyitotta a közönség előtt. Divatos kirándulóhellyé vált. 1829-ben megvásárolták a magyar katonatisztképzés számára. A harminchét hektáros területen 1830 és 1836 között Pollack Mihály tervei alapján építették fel a Ludovika Akadémiát. 1891-ben a főváros hivatalosan is lemondott az Orczy-kert használatáról. A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia foglalta el a volt Ludovika épületét. A huszonhárom hektáros kert az 1960-as évek végére tizennégy hektárra csökkent. Az egykori lovardából lett Alfa mozi 1992-ben leégett.




Az emléktáblát eredetileg 1968-ban állították a Nagyvárad téren, az akkor Asztalos Jánosról elnevezett Ifjúsági Park bejáratánál (ez ma az Orczy-kert). Szoborpark-beli elhelyezésében osztozik a szokásos íves téglaépítményen a Kreutz Róbert-emléktáblával, ez utóbbi került a bal szárnyba, az Asztalos János-emléktábla pedig a jobb oldalra. Ebben van némi történelmi ellentmondás, hiszen Kreutz Róbert az 1944-es munkásellenállás egyik aktív részese és áldozata volt, Asztalos János államvédelmi ezredes viszont 1956. október 30-án a Köztársaság téri pártház védelmének egyik katonai irányítója volt, akit a tömeg élve elfogott, meglincselt, holttestét pedig meggyalázták; az előző rendszerben az "ellenforradalom" egyik legfájóbb áldozataként emlékeztek rá. Az itteni egymás mellé helyezés mégis értelmezhető, hiszen a rendszerváltás előtt is mindkét emléktábla egyazon helyen, a mai Orczy-kertben állt. Hozzáteszem még, hogy Asztalos János mészkő portréját eredeti felállítási helyén, vélhetően 1989 táján megrongálták, a domborműves arckép orr-része, ahogy ez ma is kivehető, teljesen összemorzsolódott.

















forrás, ajánlott irodalom:
Orczy kert anno
Orczy-park
http://www.wikiwand.com/hu/Orczy-park
budapestisetak.hu/blog/az-elveszett-tanmedence-nyomaban/
.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/nyolcadik-kerulet-jozsefvaros
Asztalos_Janos_emlektabla_Budapest_
beszedesparkok
Futball pálya, versenyek színtere
Emléktábla
Zöldkalaúz...így még nem láttad

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.